Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Σταύρος Κελέτσης : «Τα κόμματα δεν τα κάνουν τα εκλογικά συστήματα. Τα κάνει ο λαός».




Αθήνα, 24.01.2020


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Ομιλία του Βουλευτή Έβρου & αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Σ/Ν «Εκλογή Βουλευτών» του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Τα κόμματα δεν τα κάνουν τα εκλογικά συστήματα. Τα κάνει ο λαός».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επ’ ευκαιρία της συζήτησης ενός θεσμικού νομοσχεδίου, αυτό που αφορά τον εκλογικό νόμο, θα ήθελα να εκφράσω κατ’ αρχήν τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία εκλέχθηκε χθες με μια μεγάλη πλειοψηφία, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Η εκλογή αυτή αποτελεί -θα έλεγα- μια κατάρριψη όλης εκείνης της επιχειρηματολογίας που ακούσαμε κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η Αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι δήθεν αλλάζουμε το άρθρο 32 με σκοπό να επιβάλλουμε έναν κομματικό Πρόεδρο. Μας έλεγαν τότε και αναρωτιόνταν: «Θα βγάλετε Πρόεδρο αρχηγό σωματείου; Θα βγάλετε διοικητή οργανισμού και οριοθετείτε και ορίζετε τέτοια μικρή πλειοψηφία;».

Να, λοιπόν, που όταν η Πλειοψηφία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και κάνει προτάσεις οι οποίες ανταποκρίνονται και συγκεντρώνουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον ρόλο του -ότι είναι δηλαδή εκφραστής της ενότητας του έθνους, της ενότητας του λαού, της ενότητας του κράτους- και η Μειοψηφία ανταποκρίνεται -και πρέπει εδώ να συγχαρώ τόσο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσο και του Κινήματος Αλλαγής που στήριξαν με την ψήφο τους την υποψηφιότητα αυτή-, τότε η δημοκρατία λειτουργεί ομαλά και το Σύνταγμα πραγματικά εφαρμόζεται τόσο στο γράμμα αλλά και κυρίως στο πνεύμα του.
...
Στις δημοκρατίες η Πλειοψηφία κυβερνά και η Μειοψηφία, η οποία σαφώς και περιχαρακώνει τα δικαιώματά της, σαφώς και εξασφαλίζει τα δικαιώματά της, ελέγχει. Αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει να το ξεχνούμε.

Και ιδίως στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, όπου το σύστημα είναι αμιγώς κοινοβουλευτικό και όχι προεδρικό, η Βουλή πρέπει να βγάζει κυβέρνηση. Γι’ αυτό και όλοι οι συνταγματολόγοι –άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο- δέχονται ότι η αρχή της ισότητας της ψήφου κάμπτεται, υποχωρεί έναντι της άλλης αρχής, δηλαδή της αρχής της κυβερνησιμότητας, της απόκτησης μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας, μιας βιώσιμης κυβέρνησης.
...
Το σύστημα, λοιπόν, αυτό το οποίο ερχόμαστε σήμερα να βελτιώσουμε είναι ένα πετυχημένο, δίκαιο και κυρίως έντιμο εκλογικό σύστημα. Γιατί; Πρώτα απ’ όλα δοκιμάστηκε στην πράξη εδώ και πολλά χρόνια.
...
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, οι υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις που συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 3%, από το τρίτο και προς τα κάτω εκπροσωπούνται απολύτως αναλογικά.
...
Λειτουργεί στο δεύτερο επίπεδο μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων ως πλειοψηφικό, αλλά αυτό είναι δίκαιο και έντιμο και το αποδέχονται. Είναι οι κανόνες του παιχνιδιού που αποδέχονται τα δύο πρώτα μεγάλα κόμματα. Όποιος κερδίσει παίρνει την πλειοψηφία, όποιος κερδίσει θα κυβερνήσει.

Και μην ξεχνάτε ότι το σύστημα αυτό έδωσε κυβερνήσεις σε δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας. Έδωσε κυβερνήσεις το 2012 και το 2015, όταν υπήρχε η μεγάλη οικονομική κρίση. Και αν δεν ήταν αυτό το σύστημα, με απλή αναλογική δεν θα σχηματίζονταν κυβερνήσεις, ούτε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.
...
Πρέπει να πω ότι υπάρχει ένας ισχυρισμός ότι έτσι αλλοιώνεται το αποτέλεσμα, η πολιτική αποτύπωση, η αποτύπωση των πολιτικών δυνάμεων στον πολιτικό χάρτη και η εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο. Όμως η αλήθεια είναι μία. Τις πολιτικές δυνάμεις δεν τις κάνουν τα εκλογικά συστήματα. Τις πολιτικές δυνάμεις τις κάνει ο λαός.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κραταιό μεγάλο κόμμα. Σήμερα δεν είναι. Γιατί; Γιατί έτσι αποφάσισε ο ελληνικός λαός. Ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα πολύ μικρό κόμμα έγινε ένα μεγάλο κόμμα και κυβέρνησε τη χώρα. Σήμερα ήρθε στην Αντιπολίτευση. Τον εμπόδισε κάποιο εκλογικό σύστημα να κυβερνήσει; Όχι. Άρα δεν είναι τα εκλογικά συστήματα αυτά τα οποία αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, πιστεύω ότι αυτός ο εκλογικός νόμος είναι ένας σωστός εκλογικός νόμος, ένας χρήσιμος εκλογικός νόμος και σας καλώ να τον υπερψηφίσετε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου