Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Τα μυστικά του βάλτου...


Η καταστροφική πλημμύρα στην Μάνδρα της Αττικής αποκάλυψε πλήρως μερικά κοινά αλλά ανομολόγητα μυστικά, που έχουν να  κάνουν με το χτήσιμο, τις δομές, τη λειτουργία, τελικά την ίδια την ύπαρξη του ελληνικού κράτους. Δυστυχώς όμως συνοδεύτηκε από τεράστιο ανθρώπινο κόστος, τον πνιγμό είκοσι δύο συμπολιτών μας - κάτι που μόνο σε χώρα τύπου Μπαγκλαντές θα μπορούσε κανείς να αναμένει το 2017! Μπορεί βέβαια ο Πρωθυπουργός να επαναπαύτηκε στην βολική εξήγηση της "Κλιματικής Αλλαγής" που στο κάτω κάτω μας βολεύει όλους - όχι μόνο τον ίδιο, πολιτικά, αλλά κι εμάς τους απλούς πολίτες αφού έτσι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από  εμάς. Είναι πράγματι βολική αυτή η εξήγηση που ρίχνει το φταίξιμο αλλού, σε όλη την "παγκόσμια κοινότητα" εκτός  βέβαια από την εγχώρια αλυσίδα που εμπλέκεται πραγματικά. Ποια είναι η αλυσίδα αυτή;  Πολιτικοί, Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, Μηχανικοί, Πολίτες.
Γιατί δε νομίζω να φταίει η τρύπα του όζοντος που μπαζώθηκαν και χτίστηκαν όλα τα ρέματα κυρίως στην Αττική και τα νησιά μας, που καίγονται τα δάση μας ή αποψιλώνονται με διάφορους τρόπους όπως πχ η υπερβόσκηση. Που οι παραπόταμοι και τα ποτάμια έγιναν δρόμοι και εθνικές οδοί. Και η φύση, όταν δεν την σέβεσαι εκδικείται. Αυτό είναι κανόνας.
Δυστυχώς το ελληνικό κράτος και η εγχώρια πολιτική οικοδομήθηκαν εδώ και δεκαετίες σε λάθος βάση.  Εν αρχή ην το αξίωμα κάνουμε τα στραβά μάτια για να ικανοποιηθούν οι  ανάγκες στέγασης  των λαϊκοτέρων στρωμάτων κι εμείς θα ωφεληθούμε πολιτικά απ' αυτό. Έπειτα ήλθαν οι πολυτελείς  βίλες, μέσα στα δάση ή πρώτες πάνω στο κύμα, για να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία των νεόπλουτων ιδιοκτητών τους. Συνήθως αυτοί ήταν διάφοροι μεγαλοσχήμονες, στελέχη της πολιτικής, της διοίκησης ή των επιχειρήσεων που ήταν "μέσα στα πράγματα" και δεν τους κουνούσε κανείς. Κι έτσι φτιάχθηκε το τέλειο σύστημα διαπλοκής που είχε ως ανταμοιβή το χρήμα ή τις ψήφους ή και τα δυο. 
Φυσικά μέσα από την καταστροφή αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η ανικανότητα της κυβέρνησης και του Κράτους ν' αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις και φαινόμενα, η σύγχυση αρμοδιοτήτων, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ υπηρεσιών και ικανοτήτων στελεχών που κατέχουν θέσεις.
Όμως νομίζω πως αναδείχθηκε και κάτι ακόμη. Ότι η πολιτική που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και την εφαρμόζει  με την ίδια συνέπεια κι αυτή η κυβέρνηση, της εκ των υστέρων δηλαδή νομιμοποίησης των αυθαιρέτων με μόνο εισπρακτικά κριτήρια, προκειμένου να γεμίζουμε τα δημόσια ταμεία,  χωρίς να λαμβάνονται υπόψη περιβαλλοντικές παράμετροι είναι κραυγαλέο  λάθος και έχει τραγικές συνέπειες. Που φτάνουν δυστυχώς μέχρι και την αφαίρεση ανθρώπινων ζωών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου