Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Κρατικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Σαμοθράκης Τώρα!




Η πρωτοφανής θεομηνία που έπληξε τη Σαμοθράκη προχθές άφησε το νησί σε κατάσταση διάλυσης και απελπισίας. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Εικόνα βιβλικής καταστροφής! Τα δημόσια δίκτυα, οδικά, ύδρευσης και ηλεκτρισμού διαλύθηκαν. Ιδιωτικές περιουσίες, σπίτια, αυτοκίνητα, ζώα, κτήματα καταστράφηκαν. Το μέγεθος και η έκταση της καταστροφής επιβάλλουν το κράτος να κινηθεί άμεσα. Δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης και ολιγωρίας. 
Με δεδομένο το μπάχαλο που επικρατεί στο θέμα των αρμοδιοτήτων στην ελληνική πραγματικότητα, όπου πάντες είναι αρμόδιοι (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, Υπουργεία) και κανένας δεν έχει την τελική ευθύνη, η κυβέρνηση πρέπει να καταστρώσει κεντρικά ένα Σχέδιο Αποκατάστασης των Υποδομών και Ανασυγκρότησης της Οικονομίας της Σαμοθράκης! Αρμόδιος και υπεύθυνος για την άμεση παρακολούθηση, εφαρμογή και υλοποίηση του Σχεδίου πρέπει να οριστεί ένας Υφυπουργός της Κυβέρνησης, που θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των φορέων που αναμειγνύονται και της όλης προσπάθειας. Φυσικά κανένας φορέας δεν θα χάσει τις αρμοδιότητες του. Απλά όλοι θα κινηθούν πιο γρήγορα και συντονισμένα.
Αρχικά θα πρέπει να γίνει πλήρης και λεπτομερειακή καταγραφή των ζημιών. Θα πρέπει να αναζητηθούν και να εξευρεθούν οι οικονομικοί πόροι, εθνικοί και ευρωπαϊκοί, που προβλέπονται γι'  αυτές τις περιπτώσεις. Θα πρέπει άμεσα να γίνουν τα έργα αποκατάστασης των δημοσίων δικτύων. Δρόμοι, γέφυρες, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών. Θα πρέπει να αποζημιωθούν οι ιδιώτες, επαγγελματίες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι για τις απώλειες που υπέστησαν και να δοθεί η δυνατότητα δανεισμού τους με ευνοϊκούς όρους και με την εγγύηση του δημοσίου. Μόνο έτσι θα μπορέσει το νησί άμεσα, ξεπερνώντας τη γραφειοκρατία, να επουλώσει τις πληγές του και να μπει σε φάση ομαλής οικονομικής λειτουργίας. Ίσως αυτή η καταστροφή να γίνει η ευκαιρία και το εφαλτήριο για μια νέα εκκίνηση για την οικονομική ανάπτυξη της Σαμοθράκης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου